Stránky

Translate

čtvrtek 24. ledna 2013

Jak se leze v Laosu


Do Laosu za lezením jsem se těšil ze dvou důvodů, pro neskutečný potenciál jaký se zde nabízí k lezení a dobrodružstvím který přinese objevování nových lezeckých směrů. Stovky ba možná tisíce nedotčených stěn vápence té nejvyšší kvality, které zde čekají na své první doteky ruky lezcovy. Momentálně jsou zde dvě oblasti vyborhákovány německými lezci. První starší oblast se nachází v okolí turistického města Vang Vieng (kdysi o ní byla zmínka v Montaně) a druhá je nedaleko města Thakek ve středu země u nichž se nachází kemp německých lezců Uliho a Tanji (o nich více později). Obě lezecké oblasti jsou popsány v průvodci od Elke Schmitze- Lezení v Thajsku a v Laosu.
Lezení ve Vang Viengu

Konečně, byli jsme na místě. Vang Vieng je malé, ale o to více turistické město, které nabízí klasickým backpackrum nepřeberných atrakcí od sjíždění řeky na duši od kola (mimochodem největší nuda) až po kurzy lezení. Už první den jsem byl zklamaný, že místní mají turisty jako primární zdroj obživy a tak je tu uplně všechno zpoplatněno, přejití mostu, vstup do laguny, vstup ke skalám atd. Nachází se tady osm stěn k lezení. Pět je do 5km od centra města, 3 další se nachází asi 25km severně od města. Nejzajimavejší měla být oblast nazvaná Monkey cave. Po hodinovém hledání kdy jsem prolejzal džunglí a honili mě divocí psi jsem došel k zatopené jeskyni. Jeskyní teče řeka čehož místní využili a přehradili ji, čímž úplně celou jeskyni zatopili a pohřbili tak největší potenciál oblasti. Nedaleko je stěna Monkey wall s pár trojkovýma a čtyřkovejma cestama, které jsou mimochodem ojetější než neojetější cesta v Srbsku. Stěna je hojně využívaná místními komerčními školami k lezení, což je de facto jediné možné lezení ve Vang Viengu, protože dle místních instruktorů lezení je potřeba mačety a několik hodin aby se člověk dostal k dalším stěnám, takže už jsem je ani nehledal. Vang vieng byl velkým zklamáním, člověk se sem kodrcá přes půl světa a ani si nezaleze.
Lezení v okolí Thakeku
Lezení v Thakeku je prozatím v plenkách, ale ten poteciál je takový....jak nejlépe to vyjadřit?! Pohoří, které je plné vapencových stěn od 20metrových až po kilometrové se dá na motorce objet za dva až tři dny. Převisy, hadi, díry, lišty atd. ve vápenci té nejvyšší kvality, myslím si ráj budoucnosti pro navrtávače nových linií. Momentalne je tady 4 roky otevřená jen jediná oblast asi 12 km od Thakeku, kterou mají z převážné části na svědomí němečtí lezci Uli a Tanja Weidnerovi. Svoji stopu tady, ale zanechali i další lezci jako je Kurt Albert či Stocker. Uli a Tanja, zde taky vybudovali nadherný lezecký kemp s hospůdkou a bungalovy doslova u nástupu cest, který bohužel na Silvestra zcela vyhořel, ale o tom později.
Po dalším klasickým cestování jsme dorazili do Thakeku. V plánu bylo co nejdříve pujčit místního fichtla, objet potenciální oblasti a zamluvit si místo v kempu za další dva dni až se vrátíme z výletu kolem pohoří. Všechno šlo jak po drátkách, dopoledne na Silvestra jsme zamluvili kemp a vydali se na výlet kolem pohoří I když ja už žnul nedočkavostí jak si pujčím a rozdovádím vrtačku. Při příjezdu do kempu nás čekala absolutní apokalypsa. Od pár lezců a pak následně ve městě jsme se dozvěděli, že kemp na silvetra celý shořel. Během silvestrovských oslav se zaměstnancům restaurace při odpalování světlic podařilo zapálit její střechu od které pak nasledovně chytli další budovy. Kompletně shořely restaurace s kuchyní, bouldrovka, dům s dormama a sociálním zařízením, budova pro zaměstnace a asi 10 bungalovů. V plamenech skončilo veškeré vybavení kempu. Zbyly pouze tři bungalovy. Kemp se má obnovovat a snad se už i tak děje. Jak kemp vypadal a jak se to s ním dál vyvíjí můžete vidět na stránkách www.greenclimbershome.com
Nás to neodradilo, ale s velkými plány byl konec. Rozhodli jsme se, že když už se plahočíme přes půl světa, že si tady aspoň zalezem. Nechali jsme si fichtla a každý den po čtyři dni absolovali šílenou jízdu pod skály.
V oblasti je v současnosti navrtáno cca. 120 cest od 4 po 9a ?? (je tu mnoho nepřelezených projektů) více je na www.greenclimbershome.com Leze se tu prevážně po hadech (rozuměj krapasy:-) co jsou nateklý na dalších hadech, od miniaturních hadíku až po anakondy o velikosti autobusů. Vápno je místy jěště pěkně ostré, oklouzanost nehrozí. Většinou v obrovských převisech, člověk by jen těžko v Evropě našel 7a, které je na 30m převislé 20metrů. Najdou se zde, ale i kolmice, kde síla bicepsů není v přímé úměře s klasifikací přelezu. Převážně zde však budou na koni ti kteří mají nashybováno v převisech. 8a v převisech jsou krutě lezitelný, v kolmicích krutě nelezitelný. V klase je tu jestě peknej bordel, leckteré 6c může dát pěkně pokouřit. Ve všech cestách nad 7b jsou erární presa jinak by to snad ani nešlo . Ideální čas na zajetí je naše zima. I tak zde ale může být docela teplo. Doporučit cesty je těžké každá stojí za ozkoušení.
Doufám, že se jsem ještě někdy podíváme s vrtačkou.
Kdyby chtěl někdo větší info pro případnou návštěvu: jakub.zitekZAVINACcentrum.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat