Stránky

Translate

úterý 18. prosince 2012

Jak to vidi kub: Lezeni v zatoce Ton sai

Tento clanek pro mnohe z vas nebude prilis zajimavy, protože bude jen a jen o lezeni v zatoce Hat Ton Sai, tak prominte a vydrzte na další clanky:-)
O lezeni v Thajsku je napsano vsude hodne, ale vsude v superlativech, které dle me neodpovidaji skutecnosti, protože i lezeni tady ma sve mouchy (teda hlavne mosquito). Lezeni na ton sai je opravdu mrte a na poradne prozkoumani by to chtelo minimalne nekolik mesicu. Letos vysel novy pruvodce, který obsahuje lezeni komplet v celym Thajsku a Laosu (v AJ) od erika schneltze (nejspis nemec) stoji 800 bathu a ja si ho koupil takze do budoucna kdyby se tam někdo chystal mohu zapujcit.
K pruvodci: je pekne zpracovany, pristupy, nazvy i nakresy cest, stav jisteni atd. Stoji za to protože člověka navede aspon ze zacatku kam vyrazit za peknymi cestami.V Ton sai se da koupit v lezeckem shopu Basecamp.
K jisteni: spoustu cest uz je dnes prejisteno, ale najdou se i cesty neprejistene (nejcasteji nyt-plaketa- tem se doporucuji vyhybat protože morsky slanny vzduch dela divy a videl jsem nejednu samovolne upadnutou plaketu). Nove prejistene cesty mají titanove borhaky (poznaji se tak ze je u nich pouzite cervene lepidlo. Z devadesatideviti procent se tu najde hlavne lezeni po hadech krapnicich krapasech atd. (az do velikosti autobusu) v kolmicich az po totalni strechy, zcela vyjmecne se najde i nejaka listovacka. Leze se tu i v jeskynich, jsou to krasne linie bohuzel jsou vetsinou hodne spinave (netopejri bobky). Lezt se da jen když je dana cesta ve stinu jinak je to mordor. Maglajz aby si clovek sypal i do podpazdi.... Od peti do sedmi vecer nelze kvuli komarum snad ani vychazet na toz tak lezt. Delka cest je tu dost ruznoroda od 8m kratkych kvaku po 40m nekonecne routy a dost peknych multi pitch se tu najde, ale nelezli jsme kvuli teplu.
Ke klase: je mekka hodne... obzvlaste u kratsich cest.(dejme tomu pul az jeden stupeň u kazde cesty urcite, pro denickare ideal). Za ta leta tady zanechali stopy i cesi Polo Koran tu ma dve cesty za 8b+ u jedne bohuzel doslo k vylomeni chytu a nemá prelez takze kdo vi jak to je..., dále tady nekdy v roce 2002-4 nevim ted presne, mela prelezt jako první ceska tereza kysilkova 8b tezko rict jak to je, protože ke zkouseni této cesty (Jebel rum) jsem se nedostal, ale vzhledem k mistni klase ???tezko odhadovat, která ceska byla vlastne první...
Rozlozeni cest je tu takove ze se tu vyziji hlavne lezci lezouci nekde mezi 6a-7a a pak lezci co lezou 7c az 8a+ tezsich cest tady prilis neni. Nebudu to dále natahovat, neb jako zaklad by to mělo stacit a tento blog ctou hlavne lidi co lezeni prilis nezijou. Pro pripad, ze by byl zajem o další info napsite do komentu.

1 komentář:

  1. primlouvam se za vyzkouseni cesty "jabel rum" a odhad klasy, zdravim a preji zdar na cestach i mom ne! behy

    OdpovědětVymazat