Stránky

Translate

sobota 15. června 2013

Naše kanadské postřehy

Doma je doma, ale když vyjedete za hranice začnete si nejdříve všímat věcí, co se od rodné vlasti liší anebo si nejlépe pamatujete to, co vás osloví nebo překvapí. Níže uvádíme naše postřehy, které přináší země javorového listu:

- ceny v obchodech a vůbec všude, kde si jdete něco koupit, jsou uváděné bez daně. Což nás mírně řečeno dost překvapilo. V restauraci se u jídel též neuvádí daň a navíc se počítá ještě s dýžkem ve výši 15%, takže konečný součet se vším všudy, bude tak o polovinu vyšší než ceny v lístku. Asi do restaurace chodit nebudem :-)
- Češi nemají nejdražšíí volání na světě. Je to Kanada. Nebo se o prvnenství aspoň pokouší. Co nás štve je, že se platí i za příchozí hovor.
- Hodně aut má barvu zadního blinkru červenou. Chvíli mi trvalo zjistit, zda auto přede mnou brzdí nebo odbočuje :)
- první anglické slovíčko, které jsme neznali a zde se jemu přiučili bylo "cougar" což je puma. A to v souvislosti: "Pumy jsou tady všude, stejně jako medvědi. Jo, někdy přijdou i do města, ale to všude vyvěsí cedulky. Takže to včas zjistíte..." OK
- auta a domy jsou zde značně předimenzované. Takový rodiný dům o třech patrech není vyjímka, ani bych se nedivila, kdyby měl výtah. Oblíbený druh aut je tu tzv. truck, takže auto s korbou. Jeho kapota ovšem dosahuje takové výšky, že si mohu přečíst jeho SPZ ve výšce svých očí :-)
- znalost dopravních značek je omezená, myslím tím rozmanitost. Značka jako "Slepá ulice", "Hlavní silnice" nebo "Dej přednost" tu nejsou, vše se řeší spíš nápisem: "Tahle silnice dál nevede" nebo "Zařaďte se". Obzvlášť nás pobavilo řešení přednosti na křižovatce, nejsem si jiistá, že zde jsou obeznámeni s pravidlem pravé ruky, protože křižovatka se zpravidla řeší tak, že se do každého směru dá stopka. Když se na takové křižovatce potkají tři či čtyři auta tak průjezd zpravidla vypadá tak, že na sebe všichni řidiči koukají a čekají, kdo bude odvážnější a vyjede jako první :-) Já jsem například obdržela přednost od protijedoucího auta, které jelo rovně a já odbočovala přes pruh doleva. Nevadí, takže to řešíme Asia style a suveréně jezdíme mezi prvními :-)

Truck a za ním duha

Co je milé, je fakt, že při červené na semaforu a při odbočování doprava můžete jet barva nebarva, tedy pokud zleva nic nejede.
-zajímavý poznatek, byť zatím nevyzkoušený je, že v každém městě (údajně) každou první a třetí středu v měsíci probíhají tzv. Food bank a znamená to, že se vystojí fronta a pak jste vpuštěni do prostoru, kde si můžete nabrat jídlo zdarma. Je to určeno pro nejchudší, takže jsme tam zatím nebyli, ale někde je třeba velký přebytek chleba, který by se vyhodil a tak tam možná zajdem :)

Snídaně, co v autě zbylo


-další luxusní zpráva pro nás byla, že na všech parkovištích před obchodem Wal Mart se může legálně stát přes noc, takže tam teď bydlíme! Nikdo s tím neměl problém a prý je to ověřeno i u policie, takže všechny Wal Marty v BC, těšte se! :-) Ve zmíněném obchodním řetězci jsme také nalezli naší novou "oblíbenou" značku potravin (viz. obr.)

Litr džusu za 89 centů, atd.

-taky máme nové kamarády: Mariu a Diega z Chile a českou Evu :)

Po lezení u táboráku

3 komentáře:

  1. Uzasny, hlavne to parkovani a bydleni u marketu:-) papa Zorka

    OdpovědětVymazat
  2. konecne spime v klidu zadny klepani na okynko a riziko sezrani od medveda je tu taky mensi...

    OdpovědětVymazat
  3. zdar jaxviňa,
    ty jo není jak vám..hlavně sa nenechte sežrat..jo a kube pořád mám tvůj klobůk:)
    Jenys

    OdpovědětVymazat