Stránky

Translate

neděle 10. února 2013

Lezení ve Vietnamu

Co k tomu napsat, snad jen jedině Ha Long Bay. Země je díky své velikosti plná neskutečného potenciálu. Lezení v celém Vietnamu je prozatím v plenkách, i když už se tady leze pěknou dobu. Jedním z důvodů je současný politický systém v zemi, který velmi ztěžuje jakoukoliv rozsáhlejší lezeckou činnost. Cokoliv vyjednat, zařídit povolení nebo se domluvit s místními lidmi vyžaduje obrovskou trpělivost, protože jejich vstřícnost je minimalní obzvláště jste-li cizncem ze „západního“světa.

Naštěstí tuhle trpělivost našli před šesti lety dva lezci z US, kteří vybudovali na ostrově Cat Ba poměrně velkou a moderní lezeckou oblast. Kluci tu provozují už docela rozjetou agenturu Asia outdoors (www.asiaoutdoors.com). Jejich kancelář se nachází uprostřed města Cat Ba town. Součastí je pravý hippies lezecký bar, kde v přestávkách mezi lezením můžete pokecat s dalšími lezci, zůčastnit se sedmidenního turnaje v piškvorkách, poslechnout kvalitní music nebo kvalitně popít u klasické lazy-punkersko-lezecké zábavy. Popravdě byl jsem z tohohle místa nadšen. V době kdy se lezení stává ve světě nechutnou masovkou a každý se honí za čísly, na lezení má přesně vyhrazený čas a je to více sport jako třeba fitko než životní styl, je tohle místo úplně něco jiného. Ráno do skal frčíte na motorce, ve skalách je jen pár lidí, každý s vlastním osobitým stylem. Je jedno jestli lezete 6b nebo 8b všichni jsou na stejné lajně a v pohodě. Těžko tohle dál popisovat, je to pocit, který by si měl každý toužící po tomhle pocitu zažít. Mě to nabilo další energií k lezení, protože teď vím, že taková místa a lidé ještě existují. A konec konců pokud má člověk čistou mysl a je v psychické pohodě, daří se přelezům nejvíce (teda aspoň já to tak mám). Cat Ba je toho u mě důkazem.

Pár technických:
Oblast je primárně proslavena lezením DWS a to díky populárním videům, které tu byly natočeny. Na Cat Ba island je však i mnoho stěn s obrovským potenciálem pro lezení s lanem do budoucna. Momentálně největsí oblast Butterfly valley má asi 60 cest a nové stále přibývají. Leze se na vápně té nejvyšší kvality. Není tu tolik krapasů jako třeba v Laosu. Leze se převážně po lištách a dírkách a užasných liniích. Vápno zde má tření pomalu jak český písek. Klasa je zde trošku přitvrzena a myslím si, že odpovídá té evropské. Leze se v naprosto panenské přírodě, každému bych to přál vidět. Je to dokonalým zažitkem. Jen občas tu můžete potkat nějakého hada (i jedovatého), třiceticetimetrovou stonožku nebo padesáticentimetrovou ještěrku.
Pro případné důkladnější info není problém mě kontaktovat.

1 komentář:

  1. Ahoj, nevím, jak hodně jsi on-air na tomhle blogu. Kontakty jsem na vás nenašla. Vybíráme, kam na lezení přes vánoce a váháme právě mezi přecpaným Thaiskem a Vietnamem. Nemužem nikde najít, na jak je to třeba v tomto sektoru dlouho, dá-li se zajet někam jinam, jestli jste viděli i jiný oblasti ve Vietnamu atd. Kdyby se zadařilo, a mohl ses ozvat, tak prosím na zuzabergr@gmail.com nebo ta část před zavináčem jako Skype.
    Dík, Z.

    OdpovědětVymazat