Stránky

Translate

pondělí 15. července 2013

Skaha aneb lezecké povyražení

Když se naše jablečné dny završily, popadli jsme poslední šek s výplatou a hurá na jih. Vydali jsme se do Skaha, kam jsme si odskočili na jeden den za Evou, kterou známe za Squamishe. Skaha je lezecká oblast, která se rozkládá nad městečkem Penticton, které je mezi Okanagan a Skaha Lake. Je to obrovská oblast, která má ještě velký potenciál, ale už teď tam člověk prochodí boty :-)

Skaha

Kuba už první den lamentuje, že tu nemáme aspoň měsíc čas, ale datum nástupu ne třešně nám dává deset dní, takže se je snažíme patřičně využít. Abychom byli maximálně efektivní, tak kupujeme lezeckého průvodce, který se stává Kubovou biblí. Dozvídáme se, že mimo skal a lezení je Skaha plná zvířat. Jsou zde veverky, bobři, spoustu ptáků a laně, to méně pěkné je, že tu jsou docela obvyklí chřestýši a asi dalších pět jedovatých hadů. Kuba hned během prvních dnů viděl chřestýše a také nějakého dalšího, dost vzácného hada, kterých je na celou BC (asi 300x ČR :) jen něco kolem šedesáti.

Skaha z Great White

Být on the road s sebou nese trochu méně pohodlí, než parkovat na sadu vedle kuchyně a sprchy. Třeba absence ledničky se projeví poměrně rychle, obzvláště, když tuto oblast Kanady místní přirovnávají k poušti. Přes den je tu opravdu teplo a ještě v osm večer je kolem 25 °C. Taže se například nemusíte obtěžovat mazáním másla na chleba, protože vám na něj samovolně nateče :-) Bez sprchy se dá žít vcelku dobře, jezero poslouží dokonale a na umytí hlavy se stačí trochu šikovně vklínit pod kohoutek umyvadla na veřejném WC. Z elektrických zařízení ta vybitá přestanetee používat a ta co hodně chcete použít-Kuba pc, já foťák- tak opatrně nabijete adaptérem z auto baterie (s mírou samozřejmě, je fajn mít nabitý laptop, ale když tím vybijete baterku v autě, tak to zas tak fajn není). Volný čas, ještě před setměním trávíme v příjemném parku u jezera, kde vaříme všemožné dobroty, dokonce jsme se vrhli i do palačinek, dopadlo to náramně! :-) Když je už tma tak spaní nám opět vyřešilo parkoviště u Wal martu a návštěva Super store nám otevřela další možnosti levného nákupu a tak teď podporujeme značku se žlutým štítkem a nápisem No Name.
Fern Gully


K lezení samotnému je netřeba dodávat nic, mluví samo za sebe a nejlepší je sem samozřejmě přijet a vše si zkusit. Nemohli jsme projít všechno a tak jsme aspoň vybírali ohvězdičkované cesty (víc hvězdiček, víc hezká cesta-někdy dost subjektivní).

Ready to paddle board
Já jsem se osmělila v lezení na prvního, páč na "topinku" (Top Rope) mě to v cestách do 5.10b už moc nebere a tahala jsem jako ďas :-) Kuba pokusoval na OS mnoho 5.12a a oba jsme byli spokojení :-) Evča se k nám ve volných dnech přidala a dělá v outdoor obchodě, kde mají všechno.

Kuba brázdí vody Okanagan lake
Tak nám zařídila půjčení paddle boardu zdarma. Tak jsme v pátek naložili prkno na střechu jejího džípu a hurá k jezeru :-). Z počátku jsme zvolili nekllidné Okanagan lake, kde nám vítr a vlny dávali zabrat, ale posléze jsme přejeli na protější Skaha lake, kde byla hladina jako zrcadlo a bravurně jseme brázdili hladinu sem tam.



Žádné komentáře:

Okomentovat